TELEFON: +47 741 24 700   |   E-POST:MAIL@JEGTVOLDEN.NO
Innsjekk
Utsjekk
Fortsett til booking

Vinkart

Å komme frem til den riktige vin og matkombinasjonen er en fin opplevelse. Likevel er det ikke en så vanskelig nøtt å knekke som mange tror. Noen kjøreregler: Eddik (pickles), mye bitterhet(tyttebær) og rå grønnsaker er ikke en god vinmatch. Skal du likevel kombinere noe av det overnevnte med vin, velg en enkel ikke -syrerik vin. Rik smak på maten skal kombineres med tilsvarende vin, mens slankere mat må følges av ikke for kraftig vin. Storfe og viltretter matcher best med røde viner.

Når det gjelder ikke fet (mager)fisk, kylling, svin og kalv er produksjonsmetode og garnityr avgjørende for vinvalget. F. eks. Stekt torsk med rødvinsjy og bacon «spør etter « en slank rødvin, mens det samme fiskestykket trukket i buljong, med smørsaus og smakslette grønnsaker går best til hvit vin. Fet fisk, som ørret, makrell etc. krever en hvit syrefrisk vin. Spicy mat bør nytes med sødmefull vin.

Salte oster som Roquefort og Gorgonzola spør etter søt vin. Søte desserter krever også søt vin. For å unngå krasj er det viktig at retten ikke er søtere enn vinen. For å sette sammen et vellykket måltid, er det viktig å ha litt kunnskap om vin og mat. Husk imidlertid, DU er sjefen over din egen smak.

Vindruen, Vitis Vinifera, kommer opprinnelig fra midtøsten. Man har klare indikasjoner på at vin ble drukket for 8000-10000 år siden. I dag dyrkes vindruen kommersielt mellom den 30. og 50. breddegrad nord og syd for ekvator. 

Frankrike
De mest prestisjefylte områdene finner vi i Frankrike, Italia og Spania. Her finnes det selvfølgelig forskjellige oppfatninger, men denne vurderingen er representativ.

I Bordeauxområdet dyrkes det fantastiske viner. Området er kjent for både røde og hvite viner, men de røde dominerer. På vestsiden av Gironde dominerer Cabernet Sauvignon og på østsiden Merlot. Kun med få unntak produseres det endrueviner. Navn som Chateau Lafite Rotchild, Chateau Margaux og Chateau Latour er berømte, og prisene er dessverre også ekstreme. Derfor må vi lete utenfor kjærneområdene, som Pauillac, Margaux, St. Emilion og Pomerol, for å finne viner som de fleste har råd til.

Sydvest for byen er det fem små kommuner som dyrker vin under apellasjonen Sauternes. Her dyrkes det edelsøte viner primært på Sauvignon blanc og Semillon. Lenger øst i landet, finner vi Burgund. Både de røde og hvite kan være av strålende kvalitet. Selv om det dyrkes Forskjellige druetyper, er det to som dominerer i kvalitet. Den røde Pinot Noir, og den hvite Cardonnay. Her dominerer endruevinene. De røde bordeauxer er gjennomgående kraftige og tanninrike, mens burgunderne er slankere, mer feminine i stil. Angående de hvite, er det ikke mulig å finne tilsvarende fellesnevner.

Italia
Nebbiolo er den ubestridte kongen i Piemonte. Navnet kommer av nebbio (tåke). Er du i Piemonte en høstdag, skjønner du sammenhengen. De to edleste vinene som produseres av nebbiolo er Barolo og Barbaresco. Vinene er stramme, florale, men med ganske lite fargestoff. Som de forannevnte, utvikler vinene seg flott. Ingen grunn til å bli sokkert når du åpner en moden Nebbiolo selv om fargen minner om Cola. I Toscana er det Sangiovese som regjerer, men i motsetning til Piemontevinene, produseres det lite endrueviner. Både Canaiolo, Colorino og «franske druer» som Merlot og Cabernet sauvinon inngår ofte i mixen. 

Chianti er mest kjent, men både i Brunello og Montepulciano lages det strålende viner.

Spania
Spanias mest berømte vinområde er utvilsomt Rioja, selv om det i  Ribera del Duero ofte lages enda mer imponerende viner. Hovedruen er Tempranillo, men de fleste produsentene pleier å blande i Garnacha (Også den fremste druen i Syd Rhone), Graciano og/eller Mazuelo. Dette er også viner som utvikler seg flott ved lagring.

Last ned og se hele vårt imponerende vinkart HER
System provided by GetShop AS - www.getshop.com